top of page
Young Women

Padėsime Jums pasiekti sveikos, išpuoselėtos, odos olimpo viršūnę!

  • Writer's pictureJorinta Jokubaitė

Koks vitaminas C geriausias Jūsų odai?

Rudeniui keičiant vasarą, norime skirti laiko pakalbėti apie vieną stipriausių ir labiausiai ištirtų antioksidantų odos priežiūros priemonėse – vitaminą C. Po gausių saulės bučinių mūsų odoje išryškėja pigmentinės dėmės, smulkios raukšlelės, o oda gali atrodyti papilkėjusi ir ne tokia elastinga. Šiais atvejais į pagalbą pasitelkiame vitaminą C. Ruduo itin tinkamas metas skirti daugiau laiko odos problemoms spręsti ir įtraukti šį stiprų antioksidantą į savo grožio rutiną.



Kodėl vitaminas C?


Vitaminas C tai stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su didžiausiais „blogiukais“ darančiais žalą odai – laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai susidaro mūsų organizmo ląstelėse medžiagų apykaitos metu. Laisvųjų radikalų susidarymas tai įprastas procesas, tačiau jų gamybą gali suaktyvinti užterštas oras, cigarečių dūmai, ultravioletinė (UV) spinduliuotė, psichologinė įtampa, nevisavertė mityba ir kt. faktoriai. Laisvuosius radikalus reikėtų įsivaizduoti tarsi „šokinėjančius kamuoliukus“, naikinančius viską savo kelyje. Jie sukelia ląstelių genetinės medžiagos pažaidą, skaido mūsų odos elastiną ir kolageną ir sukelia viso organizmo senėjimą. Tuo tarpu vitaminas C jungiasi su laisvaisiais radikalais ir juos suriša, taip apsaugodamas ląsteles nuo pažeidimo. Tad vitaminas C sukuria „šiltnamio sąlygas“ mūsų odos ląstelių normaliam funkcionavimui ir atsinaujinimui.



Tepamo vitamino C nauda odai:

  • Veikia kaip stiprus antioksidantas, stabdo laisvųjų radikalų sukeliamą oksidacinį stresą ir priešlaikinį senėjimą;

  • Skatina kolageno sintezę odoje, dalyvaudamas kolagenezėje kaip svarbių fermentų (prolino hidroksilazės, lizino hidroksilazės) kofermentas ir apsaugo kolageno ir elastino skaidulas nuo suirimo;

  • Šviesina pigmentines dėmes, lygina odos spalvą, sumažindamas vario kiekį, kuris reikalingas pigmento sintezei, specializuotose odos ląstelėse – melanocituose;

  • Sumažina UV spindulių sukeliamą žalą, sustiprindamas kremo nuo saulės apsauginį poveikį, būtent todėl vitaminą C rekomenduojama naudoti ryte.



Kokią vitamino C formą pasirinkti?


Aktyvus vitaminas C – L-askorbo rūgštis

Vitaminas C skirstomas į aktyvią ir neaktyvią formas. Labiausiai ištirta yra aktyvioji forma, dar vadinama L-askorbo rūgštimi. Svarbu žinoti, jog L-askorbo rūgštis yra tirpi vandenyje ir itin nestabili, todėl būtina, kad serumo ar kremo pakuotė būtų neperšviečiama ir neturėtų kontakto su oru.

Rekomenduojama L-askorbo rūgšties koncentracija produkte yra 8-20%.

Didesnės nei 20%. koncentracijos priemonės gali dirginti odą ir nesuteikia jokios papildomos naudos odai. L-askorbo rūgšties preparatai toli gražu netinka visiems odos tipams. Mišriai ar į aknę linkusiai odai tinkamiausia mažesnė nei 10 % L-askorbo rūgšties koncentracija, taip pat verta išbandyti alternatyvias, geriau toleruojamas vitamino C formas. Jautrios odos savininkėms L-askorbo rūgšties rekomenduojama vengti.


Neaktyvios (stabilios) vitamino C formos

Siekiant sukurti vitaminą C, kuris tinka visiems odos tipams ir nesukelia odos dirginimo reiškinių, pradėtos kurti neaktyvios ir suirimui atsparios (stabilios) vitamino C formos.


Neaktyvus vitaminas C odos paviršiuje esančių fermentų dėka yra verčiamas į aktyvią formą – askorbo rūgštį.

Neaktyvios vitamino C formos vis dar aktyviai tiriamos mokslininkų ir turi mažiau veiksmingumo įrodymų nei L-askorbo rūgštis. Tam, kad nepasiklystumėte vitamino C formų gausybėje, trumpai aptarsime dažniausiai dermatologinėje kosmetikoje sutinkamus ingredientus:

  • Tetraheksildecil askorbatas (angl. tetrahexyldecyl ascorbate) – ši vitamino C forma yra tirpi riebaluose, todėl pasižymi itin gera skvarba odoje. In vitro (tyrimuose mėgintuvėlyje) tyrimuose šis vitaminas C veikia kaip antioksidantas, skatina kolagenezę, šviesina pigmentaciją. Ši formulė tinkama visiems odos tipams, tačiau, jautrios odos savininkai vitaminą C turėtų įvesti šį produktą į odos priežiūros rutina palaipsniui.

  • Natrio askorbilfosfatas (angl. sodium ascorbyl phosphate) in vivo (tyrimuose su gyvais organizmais) ši forma pasižymėjo antioksidacinėmis, kolagenezę sustiprinančiomis ir pigmentaciją šviesinančiomis savybėmis. Taip pat pastebėta, jog šis esteris slopina P. acnes augimą, todėl ši forma tinkama į aknę linkusiai odai.

  • Magnio askorbilfosfatas (angl. magnesium ascorbyl phosphate)in vitro skatina kolageno sintezę, šviesina pigmentaciją. Šios molekulės skvarba odoje menkesnė nei anksčiau aptartų, todėl ji gali būti tinkama jautrios odos savininkėms.

  • 3-O-etil-L-askorbo rūgštis (angl. 3-O-ethyl ascorbic acid) in vitro veikia kaip antioksidantas, šviesina odą, stimuliuoja kolageno sintezę, mažina melanino gamybą. Tinkamas jautriai odai, kadangi odos paviršiuje lėtai virsta į aktyvią vitamino C formą.

  • Askorbilo gliukozidas (angl. ascorbyl glucoside)in vitro pasižymi teigiamomis vitamino C savybėmis, tačiau in vivo tyrimų rezultatai kelia abejonių.

  • Askorbilo palmitatas (angl. ascorbyl palmitate) – labai menkai verčiama į aktyvią vitamino C formą odos paviršiuje, todėl teigiamais rezultatais odai tyrimuose nepasižymi. Šios formuluotės rinktis nepatariama.



Tikimės, jog vitaminas C taps svarbia kasdienės odos priežiūros dalimi, o naujai įgytos žinios padės Jūsų odai dar labiau spindėti!

231 peržiūra

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page