top of page
Young Women

Padėsime Jums pasiekti sveikos, išpuoselėtos, odos olimpo viršūnę!

  • Writer's pictureAgnė Sausdravė

Plaukų slinkimo priežastys ir gydymo būdai

Plaukų slinkimas – dažna problema, su kuria susiduria abiejų lyčių, įvairaus amžiaus žmonės. Yra daugybė priežasčių ir ligų, dėl kurių gali pradėti slinkti plaukai. Pati dažniausia – tiek moterims, tiek vyrams būdinga androgeninė alopecija. Antra pagal dažnumą yra telogeninis plaukų slinkimas (moksliškai – telogen effluvium), apie kurį Jums norime papasakoti.



Kas gi yra telogeninis plaukų slinkimas?


Tai reakcinis, laikinas plaukų slinkimas, kai dėl patirto organizmo streso pradeda slinkti „besiilsintys“, telogeno fazėje esantys plaukai ir pastebimas sumažėjęs plaukų folikulų skaičius.

Ūmiai atsiradęs telogeninis plaukų slinkimas gali paveikti įvairaus amžiaus abiejų lyčių asmenis, o lėtinis (>6 mėn. trunkantis) – dažnesnis 30–60 m. amžiaus moterims. Pradžioje stebimas plaukų retėjimas skalpo srityje, kuris gali paveikti pavienius plotus, ar retėti difuziškai visoje galvos odoje. Dažniausiai telogeninis plaukų retėjimas būna viršugalvyje, beveik niekada nepaveikia priekinės kaktos linijos ar smilkinių. Taip pat labai mažai tikėtina, kad išslinks visi plaukai, dažniausiai po kurio laiko plaukų retėjimas sustoja savaime.



Plaukų gyvenimo ciklas


Mūsų plaukai turi savo gyvenimo ciklą, kurį sudaro kelios fazės.

  • Anageninė fazė. Sveiko žmogaus galvos odoje yra ~ 85–90 proc. aktyviai augančių plaukų (anageninė plaukų augimo fazė).

  • Telogeninė fazė. Ramybės fazėje esantys plaukai, dar vadinami telogeniniai plaukai sudaro apie 9–14 procentų.

  • Katageninė fazė. Dalis plaukų yra katageninėje fazėje (1–5 proc), t.y. plaukų kritimo stadija.

Apie 4 metus plaukai aktyviai auga ir yra anageninėje plaukų augimo fazėje, po kurios seka maždaug 4 mėnesiai ramybės (telogeninė fazė), kai plaukas atsiskiria nuo folikulo ir po juo pradeda augti nauji plaukai, kurie išstumia besiilsinčius.


Todėl yra visiškai normalu dėl plaukų augimo ciklo fazių pasikeitimo šukuojantis, ant pagalvės, prausiantis per dieną rasti ~100–200 plaukų.

Tačiau, jei organizmas patiria didžiulį emocinį, fizinį stresą, net 70 procentų plaukų gali tapti telogeniniais (ramybės fazės) plaukais, dėl ko pasikeičia normalus plaukų augimo ciklas ir ženkliai padidėja išslenkančių plaukų kiekis.



Padidėjusio plaukų slinkimo priežastys


Labai stiprus emocinis/psichologinis stresas – nors patirtą stresą kartais išgyvename labai staiga (pvz.: automobilio avarija, artimojo netektis) – plaukų slinkimą dažnai pastebime praėjusi 2–3 mėnesiams po sukrečiančio įvykio.

  • Drastiškos dietos, didelis svorio netekimas, geležies, vitamino B12, vitamino D trūkumas – labai svarbus telogeninio plaukų slinkimo faktorius. Visi drastiški pokyčiai mūsų organizmui yra didžiulis stresas, todėl neretai esant staigiam svorio kritimui, labai mažo kaloringumo dietoms, įvairių vitaminų trūkumui nukenčia ir mūsų plaukai, pereina į ramybės fazę, o tai vėliau pasireiškia pagausėjusiu plaukų slinkimu.

  • Kai kurie vaistai, dažniau antidepresantai, kai kurios kontraceptinės tabletės, spaudimą mažinantys vaistai taip pat gali lemti organizmo pokyčius ir provokuoti plaukų slinkimą.

  • Pogimdyminis plaukų slinkimas. Nėštumo metu moterys dažnai džiaugiasi pagerėjusia plaukų būkle, plaukai spindi, tampa storesni, ilgesni. Taip yra todėl, kad nėštumo metu dėl veikiančių lytinių hormonų plaukai būna aktyvioje augimo fazėje (anageninė plaukų fazė), tačiau po gimdymo estrogenų lygis ženkliai sumažėja ir plaukai pradeda slinkti, pereina į telogeninę fazę. Paprastai padidėjusį plaukų slinkimą po gimdymo moterys pastebi praėjus 1–6 mėnesiams, retesniais atvejais slinkimas tęsiasi net iki 18 mėnesių. Galime nuraminti, kad ši būklė vėliau praeina savaime. Visgi labai svarbu po nėštumo užtikrinti pakankamą geležies, vitaminų B12, D, folio rūgšties ir visų makroelementų lygį organizme.

  • Hormoniniai pokyčiai ir endokrininės ligos (skydliaukės veiklos sutrikimas hiper/hipotiroidizmas) taip pat labai stiprus veiksnys, galintis lemti plaukų retėjimą. Staigūs hormonų koncentracijos organizme pasikeitimai ir svyravimai gali prailginti plaukų ramybės (telogeno) fazę.

  • Ilgos kelionės, kurių metu pasikeičia laiko juosta ir cirkadinis paros ritmas, taip pat sukelia šoką organizmui, į kurį gali reaguoti ir plaukų folikulai, pereidami į prailgėjusią ramybės fazę. Taip pat paros ritmo pasikeitimai lemia ir hormonų pusiausvyros pakitimus, dėl ko taip pat gali pasireikšti telogeninis plaukų slinkimas.

  • Pernelyg ilgas buvimas saulėje tiesiogiai taip pat pažeidžia plauko folikulus.

  • Kiti veiksniai, sukeliantys organizmui stresą: įvairios ūminės ir lėtinės infekcinės ligos (ypatingai, jei ligos metu pasireiškia karščiavimas), chirurginės operacijos.


COVID-19 ir plaukų slinkimas


Šiuo metu siaučiant pasaulinei COVID-19 pandemijai, svarbu paminėti, kad telogeninis plaukų slinkimas gali pasireikšti ir po šios virusinės infekcijos. Literatūros šaltiniuose minima, kad pagausėjęs plaukų slinkimas, persirgus COVID-19, gali išlikti iki 6–9 mėnesių. Vėliau plaukų retėjimas sustoja savaime. Tačiau svarbu paminėti, kad jei be plaukų retėjimo stebite įvairius skalpo odos bėrimus, jaučiate niežėjimą, deginimo jausmą ar kitus simptomus, greičiausiai, plaukų slinkimo priežastis kita ir labai rekomenduojame kreiptis į gydytoją dermatologą tikslesniam ištyrimui.



Telogeninio plaukų slinkimo gydymas


Galime nuraminti, kad ši būklė dažniausia praeina savaime, plaukai atauga ir nelieka išplikusių galvos odos zonų. Labai svarbu pašalinti plaukų slinkimą sukėlusias priežastis, todėl būtina laikytis rekomendacijų, kaip galėtumėte pagerinti plaukų būklę ir pagreitinti plaukų atsistatymo procesus:


  1. Rekomenduojame stengtis plaukus šukuoti, formuoti švelniai. Vengti pernelyg intensyvaus skalpo šukavimo, trynimo bei galvos masažavimo, agresyvių plaukų priežiūros priemonių.

  2. Rekomenduojame išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių galėjo prasidėti gausesnis plaukų slinkimas, atlikti kraujo tyrimus, aptarti su šeimos gydytoju vartojamus medikamentus, hormonines problemas, išsiaiškinti dėl galimų endokrininių ar infekcinių ligų.

  3. Stenkitės vengti stipraus emocinio ir psichologinio streso, raskite būdų atsipalaiduoti (meditacija, psichoterapija, joga, sportas, menas ir kiti Jūsų mėgstami būdai).

  4. Užtikrinkite pilnavertę, subalansuotą mitybą, gausią baltymų, sveikųjų riebalų, pilnaverčių angliavandenių, vaisių, daržovių.

  5. Vasarą dėvėkite kepurę, nes saulės spinduliai žaloja plaukų folikulus. Saulės vonių pasekmes pamatysite vėliau, po 2–3 mėnesių.

  6. Jei plaukų slinkimas vargina ilgą laiką, rekomenduojamos daug metų naudojamos procedūros, skirtos plaukų folikulų stiprinimui: trombocitais praturtintos plazmos (PRP) procedūra, mezoterapija, plaukų užpildo injekcijos su dr. Cyj preparatu.

  7. Retesniais atvejais telogeniniam plaukų slinkimui rekomenduojame gydymą vaistiniu preparatu minoksidiliu.



Linkime žvilgančių plaukų,

Likite sveiki!



443 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Vitiligo

bottom of page